Overstappen van Lightspeed naar Shopify? Migreer naadloos je webshop met onze migratietool. Meer info? Klik hier!

Informatie over,

Lightspeed vs Shopify

Als je een webshop wilt starten, is het kiezen van het juiste platform essentieel. Shopify en Lightspeed zijn twee krachtige spelers in het e-commerce landschap. Als partner van beide platforms geven we inzicht in de overeenkomsten, verschillen, en voor- en nadelen. 

Lees verder
Lightspeed vs Shopify

Als je op het punt staat een webshop te starten, dan is een goede oriƫntatie op het juiste platform van groot belang. De keuze voor het platform is bepalend voor het succes van je webshop. Er zijn binnen het e-commerce landschap veel opties om uit te kiezen, dus het kan wat overweldigend zijn om een beslissing te nemen. Twee zwaargewichten in deze wereld zijn Shopify en Lightspeed.

Als e-commerce partner van zowel Lightspeed als Shopify krijgen wij vaak de vraag wat we zouden adviseren: Lightspeed of Shopify? Zowel Lightspeed als Shopify zijn SaaS platformen en bij uitstek geschikt voor het starten van een eigen webshop. Maar laten we eens kijken naar de overeenkomsten, verschillen, toekomstvisie en voor- en nadelen per platform.


Wat is Shopify?

Shopify, opgericht in Canada, is een alles-in-één- e-commerce platform waarmee je een eigen webshop kunt runnen. In dit platform zit een enorme hoeveelheid aan betaalde en gratis apps voor verkoop, rapportage, boekhouding, voorraad, SEO en nog talloze andere apps. Ook staan er al veel Nederlandse koppelingen in de Shopify app store, zoals Mollie, Sendcloud, PostNL, Exact Online, Marktplaats en nog veel meer. Binnen het kader van een vooraf gekozen thema en de grote hoeveelheid plug-ins, is Shopify hét platform om snel live te kunnen en te starten met verkopen. Wereldwijd is Shopify meer bekend dan Lightspeed.

Wat is Lightspeed?

Lightspeed, voorheen SEOshop, is een Canadese aanbieder van kassasystemen en andere point of sale (POS) oplossingen voor retail en restaurants. Daarnaast biedt Lightspeed een webshop CMS aan waarmee je zonder al te veel technische kennis een webshop kunt maken. Het richt zich dus op de omnichannel benadering: het biedt opties voor zowel verkoop in de winkel als online, waardoor het ideaal is voor bedrijven met fysieke locaties.

Kosten Shopify en Lightspeed

Bij het runnen van een webshop is het enorm belangrijk om te weten, welke platform kosten aan je behoeften en doelstellingen verbonden zijn.

Shopify

Voor Shopify betaal je maandelijks een bedrag dat afhangt van wat voor abonnement je gebruikt.

Hieronder een overzicht van de abonnementsprijzen:

Pakket             Prijs per maand
Basic€28,- 
Shopify€78,- 
Advanced€384,- 

 

Shopify geeft de gelegenheid om de software gratis uit te proberen of de software geschikt voor je is. Hier kun je meer informatie vinden over de inhoud van de prijspakketten van Shopify.

Naast deze prijzen dient er ook nog rekening gehouden te worden met de thema (vaak eenmalig)-, externe apps-, koppeling-, SLA- en transactiekosten. Hierbij geldt dat het kostenplaatje afhankelijk is van je wensen.

Lightspeed

Ook Lightspeed biedt verschillende abonnementsvormen aan waarmee je kunt kiezen om bepaalde functionaliteiten wel of niet op te nemen in je shop.

Hieronder een overzicht van de abonnementsprijzen:

Pakket C-series*Prijs per maand
Essential€49,- 
Advanced€89,- 
Proffessional€198,- 

* Prijzen van C-series zijn niet meer online te vinden. Focus verplaatst naar de E-series.

Naast deze prijzen dient er ook nog rekening gehouden te worden met de thema(vaak maandelijks)- en externe apps en/of koppelingskosten.

Technische verschillen op een rij

Om nog wat dieper in te gaan op de verschillen tussen Lightspeed en Shopify is er door ons de volgende tabel samengesteld. De tabel toont de technische verschillen op een rij.

 

Wat                     

Lightspeed  

C-series

Shopify              
1. Limieten voor producten Ja Nee
2. Nederlandse support Ja Via partner
3. Aanpassen van categorie URL’s Ja Nee
4. Checkout aanpassingen mogelijk Ja Shopify Plus
5. Bundel producten Ja Via app(s)
6. Doorontwikkeling voor de komende jaren Nee Ja
7. Verkopen op meerdere kanalen/marketplaces Via app(s) Ja*
8. Internationalisatie (meerdere talen, valuta’s) Ja Ja
9. Verschillende domeinnaam per taal Nee Ja
10. Uitgebreide thema mogelijkheden Nee Ja
11. Actieve app store met voor veel koppelingen standaard apps. Nee** Ja
12. Uitgebreide webshop en Backoffice maatwerk mogelijkheden dmv Metafields Nee Ja
13. Cadeaubonnen Ja Ja
14. Afspraken module Ja Via app(s)
15. Product Reviews Ja Via apps(s)
16. Geavanceerde analytische rapporten Nee Ja
17. Geschikt voor multinationals Nee Shopify Plus
18. POS (Point of Sale) Ja Ja
19. Puntenspaarsysteem Ja Via app(s)
20. E-mailsjablonen aanpassen Ja Ja
21. B2B Mogelijkheden Ja Ja
22. Fooi tonen bij checkout Nee Ja
23. Conversie scripts Ja Ja
24. Mollie, Multisafepay, PAY Ja Ja
25. GIT (Thema versiebeheer/backup) Nee Ja
26. Verlanglijst Ja Ja
27. Filters Ja Via app(s)
28. Geen limiet op productafbeeldingen Nee Via app(s)
29. Oneindig veel thema maatwerk opties Nee Ja

* = Hoewel hier native ondersteuning voor is, zijn er wel apps nodig om je shop te koppelen aan verkoopkanalen.
** = Er zijn apps beschikbaar voor Lightspeed, maar de App Store is gesloten voor nieuwe apps.
Kies het platform, waar innovatie en doorontwikkeling de standaard is, en blijf voorbereid op de toekomst van e-commerce.

Toekomst van Shopify en Lightspeed


De basiskosten en de verschillen tussen Shopify en Lightspeed, zijn niet extreem van elkaar als het gaat om een webshop starten. De keuze hangt af van de specifieke zakelijke behoeften en doelstellingen. Toch is er een belangrijk detail dat niet over het hoofd gezien mag worden. Met het oog op de toekomst bewegen beide platformen een andere richting op die van belang is om te weten op het gebied van e-commerce.

Lightspeed beweegt steeds meer naar E-Series, voorheen C-series. Daarmee komt de webshop C-series tak hoe wij deze nu hierboven hebben geschetst grotendeels te vervallen. Lightspeed heeft namelijk in 2021 het platform Ecwid aangekocht. Met deze overname heeft Lightspeed de intentie om “nieuwe toegangspoorten tot de digitale economie te openen”. Het idee is dus een eenvoudige webshop die makkelijk te integreren valt in blogs en social media kanalen.


De grootste verschillen van C-series t.o.v E-series zijn:

• E-series heeft minder apps;
• E-series heeft minder maatwerkmogelijkheden;
• E-series heeft minder / geen thema mogelijkheden;
• E-series heeft slechtere url-structuur (minder goed voor de SEO);
• E-series is gericht op kleine shops.


Shopify daarentegen blijft vol doorontwikkelen en blijft updates uitrollen voor het webshop platform. Een partij die zich volop blijft bewijzen en verbeteren op webshop gebruiksvriendelijkheid, zowel aan de voor- als achterkant, en flexibiliteit. Met talloze mogelijkheden en functies stelt Shopify je in staat om een prachtige online winkel te creëren die perfect aansluit bij jouw (doelgroep)behoeften.

Vragen hierover? Wij helpen je graag!